Nieuws

Aankondiging boek 'Twentse en Achterhoekse Klokken'

Van de schrijver drs. Eric J.B. Veldboer

Een lang gekoesterde wens van mij, gaat binnenkort in vervulling! Een fraai geïllustreerd boek over Twentse en Achterhoekse klokken, oorsprong en makers 1600 - 1800, ga ik namelijk in maart 2020 uitgeven in eigen beheer. In het boek komt veel nieuwe, cultuur-historische informatie aan bod evenals prachtige foto's van bekende klokkenmakers als Ruempol, Ringelenberg, Schooltink, Rathmer, Sprakel, Ter Swaek, Bakker, Knoef, Rekers en Van Heilbron.
Ter introductie bied ik geïnteresseerden nu al de gelegenheid zich in te schrijven met korting voor dit boek. De verdere informatie hierover treft u in de bijlage aan.

Twentse en Achterhoekse Klokken
Twentse en Achterhoekse Klokken, oorsprong en makers 1600 - 1800

Lezing 'Kermissen en volksfeesten in de oude gemeente Steenderen', maandag 18 november 2019

Een lezing over kermissen en oranjefeesten is natuurlijk een mooie gelegenheid om de gezelligheid van die paar dagen in het jaar nog eens te proeven. Dat lukte afgelopen maandag uitstekend. Aan de hand van veel foto's en bijbehorende tekst en uitleg door Wim Knaake en Dikkie Garritsen werd historie en markante gebeurtenissen van respectievelijk de Bronkhorster kermis en de kermissen en oranjefeesten van de andere dorpen van de oude gemeente Steenderen gepresenteerd. De ruim 70 aanwezigen in 'Het Anker' in Steenderen hebben getuige de positieve reacties genoten. De beide presentatoren werden na afloop bedankt met applaus en kregen een bloemetje overhandigd.
Bronkhorster kermis door Wim Knaake
Andere volksfeesten door Dikkie Garritsen


Lezing 'De Stoomtram Zutphen - Deventer', maandag 21 oktober 2019

De grote zaal van 'Den Bremer' was om 8 uur 's avonds goed gevuld met ruim 70 belangstellenden die op de lezing over de stoomtram waren afgekomen. Na de opening door onze voorzitter nam Hans Geerlink van de Historische Vereniging 'De Elf Marken' uit Gorssel ons mee op een reis langs het ontstaan en de exploitatie van de stoomtram-lijnen in de Achterhoek. Veel informatie daarover is vastgelegd in het boek 'Stoomtram Zutphen - Deventer 1926 - 1945'. Hans had zijn lezing mooi aangevuld met details over het traject Zutphen - Emmerik, dat door 'onze' dorpen Baak en Toldijk liep. De presentatie eindigde met een prachtig historisch filmpje over de stoomtram.

Lezing Stoomtram 2019

 

Boek 'Stoomtram Zutphen - Deventer'


De Historische Vereniging Steenderen heeft ook dit jaar een mooie donatie van de Rabobank mogen ontvangen, in het kader van 'Hart voor:'. Iedereen die op de HVS heeft gestemd, hartelijk dank daarvoor!

Hart voor de Achterhoek 2019


Open Monumentendagen Bronckhorst 2019
met activiteiten op woensdag 11 september, zaterdag 14 en zondag 15 september.

De diverse activiteiten worden 'geclusterd' georganiseerd in verschillende kernen in de gemeente Bronckhorst. Die van de oude gemeente Steenderen vinden plaats in en rond de Sint Martinuskerk in Baak. Klik op de foto hieronder om de brochure met het volledige programma in te zien.

 

Open Monumentendagen Bronckhorst 2019


Lintje voor Wim Jansen

Z
aterdag 31 augustus 2019 is tijdens de viering van het 15-jarig jubileum van de Stichting IJsselhoeven Steendernaar Wim Jansen koninklijk onderscheiden tot 'Lid in de Orde van Oranje-Nassau'. Wim was vanaf 2006 vrijwilliger voor deze stichting en is nu met pensioen. Intussen zet Wim zijn kennis ook in als lid van de Archiefcommissie van onze vereniging. Wim, gefeliciteerd! 

Lintje Wim Jansen
Bron foto: website Stichting IJsselhoeven

Actie Rabobank 'Hart voor de Achterhoek'

A
ls lid van de Rabobank kun je tussen 5 en 19 September stemmen op jouw favoriete vereniging. Vergeet niet te stemmen... op de HVS - Historische Vereniging Steenderen! 

Hart voor de Achterhoek


De sponsor-actie t.b.v. 'Papier naar Digitaal' is een groot succes geworden, 1 juli 2019

A
fgelopen week konden klanten van de Welkoop in Toldijk de kassabon van hun aangeschafte producten samen met de flyer van de HVS in de daarvoor bestemde melkbus deponeren. Eigenaar Peter Weenk maakte na afloop van de actie bekend dat de sponsor-actie een prachtig bedrag van 750 Euro heeft opgeleverd. Peter Weenk en Welkoop, en iedereen die aan de actie heeft meegedaan: hartelijk bedankt voor dit geweldige resultaat!

Welkoop actie


De actie bij Welkoop Toldijk is gestart...
De sponsor-actie bij de Welkoop is gestart. Deze week van maandag 24 t/m zaterdag 29 juni kunt u uw kassabon samen met de flyer inleveren. De eerste zit al in de bus.
Neem de flyer mee en doe deze week uw aankopen bij de Welkoop en steun daarmee de HVS. Nu al hartelijk bedankt voor uw ondersteuning. Het resultaat wordt na afloop van de actie op de website bekend gemaakt.
Welkoop actie gestart


Binnenkort een mooie actie… bij Welkoop Toldijk 
De Welkoop in Toldijk draagt de Historische Vereniging Steenderen een warm hart toe. Daarom sponsort de Welkoop in de week van maandag 24 t/m zaterdag 29 juni (week 26) de HVS met een bedrag ter waarde van 10% van uw besteding. In de komende editie van de Zwerfsteen vindt u een flyer met de details van de actie. Wanneer u de flyer samen met uw kassabon bij de Welkoop in Toldijk inlevert, ontvangt de HVS het sponsorbedrag. 

De HVS zal de sponsoring gaan gebruiken ter ondersteuning van ons project 'papier naar digitaal', waarmee we het gearchiveerde materiaal voor u toegankelijker willen maken.


Dinsdagavond opening

De dinsdagavond opening is terug. De archiefcommissie is dan met enkele personen aanwezig om u te woord te staan. Eerstvolgende gelegenheid daarvoor is op 2 juli en daarna ook elke eerste dinsdagavond van de maand.


Huldiging Hans Klompenhouwer, woensdag 8 mei 2019

Duizendpoot Hans Klompenhouwer werd vanmiddag koninklijk onderscheiden door burgemeester Marianne Besselink. Hij is nu Lid in de Orde van Oranje-Nassau. Het opspelden van het bijbehorende lintje vond plaats in de kapel in Bronkhorst. Hans werd naar de kapel gelokt voor het 45-jarig jubileum van de SOGK, de organisatie waarvoor hij altijd paraat was als vrijwilliger. Na aankomst van de burgemeester stroomde de kapel tot de laatste stoel vol met belangstellenden en familie; toen begon bij Hans toch wel een lichtje te branden dat er meer aan de hand was dan alleen een jubileum bijeenkomst. Zoals gebruikelijk was de huldiging zorgvuldig voor hem geheim gehouden.
Naast al zijn activiteiten voor andere instanties zoals muziekvereniging, zwembad en sporthal, is Hans ook zeer actief als vrijwilliger voor de Historische Vereniging Steenderen. Daar helpt hij mee het archief te digitaliseren, heeft hij veel ideeën voor verbeteringen in de archiefruimte en tijdens activiteiten is hij altijd bereid om een handje te helpen. Hans, ook van harte gefeliciteerd namens de HVS en bedankt voor je tomeloze inzet (foto's).

 Lintje Hans Klompenhouwer Lintje Hans Klompenhouwer Lintje Hans Klompenhouwer

Foto: Achterhoek Nieuws b.v./Liesbeth Spaansen


ALV, maandag 26 maart 2019

De Algemene Ledenvergadering (ALV) vond dit jaar wederom in 'het Anker' in Steenderen plaats. Het voltallige bestuur was aanwezig en de zaal was gevuld met ca. 35 leden. Voorzitter Bertus Rietberg trapte af met een korte terugblik op het afgelopen verenigingsjaar en gaf een inkijk in de plannen voor komend jaar. Voor de notulen van de ALV 2018 en het jaarverslag werd verwezen naar de uitnodiging. De penningmeester Marianne Nieuwenhuis gaf een toelichting op de jaarcijfers, waarna de kascommissie decharge verleende. De bestuursverkiezing was kort en bondig, er hadden zich geen tegenkandidaten gemeld. Voorzitter Bertus gaat door en Diane Teunissen blijft het secretariaat doen, waarbij zij aangetekend dat zij dit nog voor de periode van één jaar doet. Wie Diane zou willen opvolgen wordt opgeroepen zich te melden bij het bestuur (je krijgt een jaar inwerktijd...)! 

En dan werd nog een heuglijk feit voor de vereniging gepresenteerd: we mochten het 400ste lid verwelkomen. Dianne van Hussel werd daarom in de bloemetjes gezet en ze kreeg een documentje overhandigd, met een overzicht van de bewoners van haar in 1906 gebouwde huis.
 400ste lid HVS
Na de pauze gaf Ben Lebbink een mooie presentatie over zijn roadtrip op de motor door Rocky Mountains in Amerika en Canada in 2018. Verluchtigd met de nodige informatie wist Ben de aanwezigen te boeien met prachtige foto's van de ruige omgeving, waar het gezelschap doorheen heeft gereden.
Presentatie Ben Lebbink
Bertus Rietberg sloot de bijeenkomst en bedankte alle aanwezigen voor hun komst. De jaarcijfers en jaarverslagen zijn op deze pagina terug te zien: ALV Jaargegevens


Historische Vereniging Steenderen stapt in bij het project Foto-tegelroute Bronckhorst van Vordenaar Harry Jansen. Deze wandelaar in hart en nieren raakte geïnspireerd door de foto-wandelroute, zoals die in Hengelo (Gld.) is ontwikkeld en uitgevoerd. Op de Projecten-pagina vindt u meer informatie over dit bijzondere project, dat in de komende maanden zijn beslag moet krijgen.

Foto-tegel Zuivelfabriek Hengelo
Voorbeeld van een foto-tegel

Tentoonstelling IJsclub 'de Molenkolk' 100 jaar, 23 en 24 februari 2019

Nadat de IJsclub het 100-jarig bestaan uitbundig had gevierd, had de Historische Vereniging Steenderen de eer om de bijbehorende tentoonstelling nog gedurende 2 dagen onderdak te mogen verlenen. En dat mag ook een succes worden genoemd.
Op beide dagen kwamen rond de 50 bezoekers de foto's, krantenknipsels en memorabilia bekijken. En er werd een film vertoond met beelden van verschillende evenementen op de ijsbaan. Vooral voor de oudere bezoekers leverde dat prettige en soms hilarische herinneringen op aan vervlogen tijden op de ijzers.
De tentoonstelling bevatte diverse foto's, waarvan de organisatie niet alle namen van de geportretteerde personen had kunnen achterhalen. Dat werd in een flink aantal gevallen door de bezoekers opgelost en leverde mooie gesprekken op. Ook een aantal oud-Steenderenaren kwam, al dan niet samen met familie, de tentoonstelling bekijken.
Een leuke bijkomstigheid: van al het geëxposeerde materiaal mag de HVS een archief aanleggen, zodat dit jubileum voor de toekomst wordt vastgelegd. Met dank aan IJsclub 'de Molenkolk' voor de fijne samenwerking.

Tentoonstelling 100 jaar IJsclub 'de Molenkolk'
Tentoonstelling 100 jaar IJsclub 'de Molenkolk'
Tentoonstelling 100 jaar IJsclub 'de Molenkolk'
Tentoonstelling 100 jaar IJsclub 'de Molenkolk'

Kijk voor meer foto's hier foto's tentoonstelling IJsclub 'de Molenkolk' 100 jaar


Tentoonstelling IJsclub 'de Molenkolk' 100 jaar 23 en 24 februari 2019 bij de HVS

Op 16 februari viert de Steenderense ijsclub 'de Molenkolk' haar 100 jarig bestaan. Op deze zaterdag is er vanaf 14.00 uur voor leden en genodigden in de 'Ieskeet' aan de Toldijkseweg in Steenderen o.a. een (foto)tentoonstelling met foto's en attributen, verzameld vanaf ca. 1934 tot heden.

IJsclub 'de Molenkolk' 100 jaar
Bron foto: website IJsclub 'de Molenkolk'


De tentoonstelling zal daarna nog op 23 en 24 februari zijn te bezichtigen bij de Historische Vereniging Steenderen.

Locatie: gebouw 'de Steenuil'
             Burgemeester Smitstraat 19
             7221 BH Steenderen
Tijd:      beide dagen van 11.00 tot 16.00 uur


Lezing 'Natuurbeleving toen en nu', maandag 21 januari 2019

“Bunt ut toevalligheden of is ut toevallig heden?” Eén van de gevleugelde uitspraken van Jan Wagenvoort, waarmee hij zijn presentatie ‘Natuurbeleving toen en nu’ verluchtigde. Nou toevallig was het niet, want zijn lezing voor de HVS stond al een hele tijd gepland en dat was de 80 bezoekers in ’het Anker’ niet ontgaan.
Voor een goed gevulde zaal opende voorzitter Bertus Rietberg de avond. Introductie van Wagenvoort, die werd vergezeld door zijn vrouw Dinie, was voor veel aanwezigen nauwelijks nodig. Natuurman, ex-boer, mollenvanger en filosoof (en nog een paar titels die ik niet kon bijhouden) Jan begon dus al raps met het vertonen van een prachtige serie dia’s over wat hij zoal in de natuur waarneemt en ontdekt. Soms met weemoed teruggrijpend op hoe de Achterhoekse natuur was, voordat alles groot en economisch verantwoord moest worden, vaak zijn zijn bespiegelingen in dichtvorm gevat. Maar altijd volgt er ook wel weer een kwinkslag om te relativeren. En ook laat hij in verschillende dia’s zien hoe je dingen in je omgeving kunt herkennen, sporen van een ulk (bunzing), het hol van een rotte, een haze in het veld ...

Apparatuur Jan Wagenvoort
Met disse apparatuur was de laptop niet neudig...


De boeiende avond vloog voorbij.
Voor wie meer van Jan Wagenvoort’s gedachtengang wil weten, hij heeft deze vastgelegd in een een drietal boekjes: 'Puur natuur', 'Buuten Thuus' en 'Bladeren'.